Gazpacho - hladna supa sa povrćem
Sastojci
- 800 g paradajza
- 2 velike zelene paprike
- 1 manji krastavac
- 100 g luka
- 100 g dan starog bijelog hljeba
- 4 glavice bijelog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- 2-4 žlice sirćeta
- sol
- biber
- 800 ml vode
- 1 kašika Vegete
Način pripreme
- U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Hljeb narežite na komadiće i namočite s malo pripremljene supe s Vegetom.
-
Očišćenu papriku, krastavac, luk i paradajz narežite na kocke. Nakon toga povrće usitnite u blendru, dodajte namočeni kruh, bijel luk, maslinovo ulje, vinsko sirće i ohlađenu supu. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete homogenu smjesu.
-
Dobiveni gazpacho stavite u odgovarajuću zdjelu, začinite svježe mljevenim biberom i dosolite po želji.
- U 800 ml vode prokuhajte Vegetu i ohladite je. Hljeb narežite na komadiće i namočite
- Pokriveno ostavite u frižderu oko 3 sata da se dobro rashladi.
- Servirajte uz svježe začine i malo vrhnja.
02.06.2023.