Klepe

Tijesto:
200 g brašna
1 jaje
50 ml mlake vode
Prstohvat soli

Nadjev:
200 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 češanj bijelog luka, sitno nasjeckan
50 ml gazirane mineralne vode
So, biber, malo crvene paprika

Preliv:
100 g kiselog vrhnja
1 češanj bijelog luka
Malo soli
20 g maslaca
Malo aleve paprike

Priprema
Napraviti tijesto: Pomiješati brašno, jaje, sol i mlaku vodu pa umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odmori 20 minuta.

Pripremiti nadjev: Pomiješati mljeveno meso s lukom, bijelim lukom, začinima i Sarajevskim kisejakom. Ostaviti da odstoji 10 minuta.

Razvaljati tijesto na tanko pa rezati kvadrate (oko 5x5 cm). Na svaki staviti malo nadjeva, preklopiti u trokut i dobro pritisnuti rubove.

Kuhati klepe u slanoj vodi oko 7-8 minuta, dok ne isplivaju.

Napraviti preliv: Izgnječiti bijeli luk i pomiješati s vrhnjem i malo soli. Maslac otopiti i dodati mu malo aleve paprike.

Servirati: Klepe ocijediti, preliti vrhnjem i maslacem s alevom paprikom.

Prijatno!

17.03.2025.

Klepe

Na vrh
© 2025. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.