Povrtni tart sa graškom i sirom
Uživajte u ukusnom receptu uz čašu Sarajevskog Kiseljaka!
Sastojci
TIJESTO
-
250g gotovog lisnatog tijesta
-
225 g smrznutog graška
-
vezica svježeg peršuna
-
80 g svježeg sira
-
50 g feta sir
-
1 kašika maslinovog ulja
-
1 poriluk, sitno narezan
-
4 velika jaja
-
3 kašike mlijeka
Način pripreme
-
Lagano namastite rebrasti kalup za torte od 23 cm.
-
Razvaljajte gotovo lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini i njime obložite lim, tako da tijesto malo visi preko rubova. Podlogu izbockajte viljuškom; ohladite najmanje 20 minuta.
-
Dodajte grašak u tavu s prokuhalom vodom, zakuhajte, zatim ga ocijedite i stavite u hladnu vodu. Odvojite par kašika graška. Preostali dio stavite u multipraktik s većim dijelom peršuna, 80 g sira i začinima. Pulsirajte do grube konzistencije poput pesta. Ostatak sira izmrvite.
-
Stavite lim za pečenje u rernu i zagrijte na 200°C.
-
Kalup za tijesto obložite folijom i grahom za pečenje. Pecite 20 minuta, zatim uklonite foliju i grah od pečenja; vratite u rernu na 8-10 minuta dok ne postane blijedo zlatna i hrskava. Dok je još toplo, odrežite višak tijesta. Rernu smanjite na 180°C..
-
U međuvremenu zagrijte ulje u tavi, dodajte poriluk; kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 5 minuta dok ne počne omekšavati. Uklonite poklopac i kuhajte još 8-10 minuta dok potpuno ne omekša.
-
U većoj posudi umutite jaja i mlijeko sa začinima. Rasporedite poriluk po dnu kalupa. Dodajte komadiće pesta od graška; ulijte smjesu od jaja. Pospite preko zrna graška.
-
Pecite 25-30 minuta dok se ne stegne.
-
Ostavite tart da se ohladi 10 minuta prije nego ga izvadite iz kalupa i narežete. Poslužite uz dodatni feta sir i čašu Sarajevskog kiseljaka.
Prijatno!
22.04.2024.