Ražnjići sa mariniranom piletinom i umakom od kikirikija

Nježna i sočna piletina mariniran u najukusnijem umaku od kikirikija i đumbira, pečen na žaru za savršenu jednostavnu vikend večeru! Poslužite uz rižu ili salatu i preliveno domaćim umakom od kikirikija.

Sastojci

  • 1 kg pilećih prsa bez kostiju i kože, izrezanih na kockice
  • 1/4 šolje soja sosa s niskim sadržajem natrija
  • 2 kašike putera od kikirikija
  • 1 kašika rižinog octa
  • 1 kašika soka od limete
  • 2 kašikice susamovog ulja
  • 2 kašikice meda
  • 2 kašikice naribanog đumbira
  • 2 čehna bijelog luka, nasjeckana
  • 1/4 kašikice mljevene crvene paprike
  • so i biber, po ukusu

Za umak od kikirikija

  • 1/3 šolje putera od kikirikija
  • 2 kašike soja umaka s niskim sadržajem natrija
  • 1 kašika rižinog octa
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika soka od limete
  • 2 čehna bijelog luka, nasjeckana
  • 2 kašikice svježeg naribanog đumbira
  • 4 do 6 kašika vode, ovisno o gustoći koju želite

 

Način pripreme

1. Za pripremu marinade pomiješajte sojin umak, puter od kikirikija, rižin ocat, sok limete, susamovo ulje, med, đumbir, bijeli luk, mljevenu crvenu papriku i so/biber dok se ne sjedine. Sačuvajte nekoliko kašika smjese, a ostatak prelijte po vrhu piletine dok se potpuno ne prekrije. Zatvorite vrećicu ili poklopac i marinirajte piletinu u frižideru najmanje 30 minuta ili najviše preko noći.

2. U međuvremenu pripremite umak! U maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim vode, dok ne postane glatko. Zatim dodajte vodu jednu po kašiku, dobro miješajući, dok ne dobijete željenu gustoću ovog umaka.

3. Ako koristite drvene ražnjiće, ostavite ih u toploj vodi 30 minuta do sat vremena kako se ne bi previše zapržili na roštilju. Nataknite piletinu na ražnjiće (oko 5 komada po ražnju) i prethodno zagrijte roštilj ili grill tavu na srednje jakoj vatri, pazite da rešetke roštilja pošpricate neljepljivim sprejem kako se piletina ne bi zalijepila.

4. Stavite pileće ražnjiće na rešetku i pecite ih oko 5 do 6 minuta sa svake strane, premažući ih ostavljenom marinadom dok piletina ne bude pečena.

5. Uživajte samostalno ili uz prilog, salatu, domaći umak i čašu ohlađenog Sarajevskog kiseljaka. Živjeli!

25.06.2024.

Ražnjići sa mariniranom piletinom i umakom od kikirikija

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.