Zapečene slane palačinke

Za palačinke:
200 g brašna
2 jaja
250 ml mlijeka
250 ml Sarajevskog kiseljaka
Prstohvat soli
Malo ulja za pečenje
Za punjenje:
300 g pilećeg filea (nasjeckanog na kockice)
200 g svježih gljiva (šampinjoni ili po izboru)
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog sira (gauda ili mozzarella)Sol, biberi začini po želji (timijan ili peršin)
Za preljev:
300 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog sira (gauda, mozzarella ili parmezan)
Priprema:
- Priprema palačinki:
- Umutiti tijesto od brašna, jaja, mlijeka, Sarajevskog kiseljaka i soli.
- Smjesa će biti laganija zbog mjehurića iz Sarajevskog kiseljaka.
- Ispeći tanke palačinke na malo ulja i ostaviti ih sa strane.
- Priprema punjenja:
- Na malo ulja pirjati nasjeckani luk dok ne omekša, dodati piletinu i pržiti dok ne poprimi zlatnu boju.
- Dodati nasjeckane gljive i češnjak, pa pirjati dok gljive puste vodu i ta voda ispari.
- Uliti vrhnje za kuhanje, začiniti solju, biberom i začinima te kuhati još nekoliko minuta dok smjesa postane kremasta.
- Maknuti s vatre i umiješati naribani sir.
- Na svaku palačinku staviti 2-3 žlice nadjeva, zarolati ih i složiti u namašćeni pekač.
- Preliti palačinke vrhnjem za kuhanje i posuti naribanim sirom.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, dok sir ne dobije lijepu zlatnu koricu.
- Posluživanje:
- Servirati toplo uz dodatak Sarajevskog kiseljaka kao osvježavajući napitak.
18.02.2025.