Zapečene slane palačinke

Za palačinke:

200 g brašna
2 jaja
250 ml mlijeka
250 ml Sarajevskog kiseljaka
Prstohvat soli
Malo ulja za pečenje 

Za punjenje:

300 g pilećeg filea (nasjeckanog na kockice)
200 g svježih gljiva (šampinjoni ili po izboru)
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog sira (gauda ili mozzarella)Sol, biberi začini po želji (timijan ili peršin)

Za preljev:

300 ml vrhnja za kuhanje
100 g naribanog sira (gauda, mozzarella ili parmezan)

Priprema:

  1. Priprema palačinki:
  • Umutiti tijesto od brašna, jaja, mlijeka, Sarajevskog kiseljaka i soli.
  • Smjesa će biti laganija zbog mjehurića iz Sarajevskog kiseljaka.
  • Ispeći tanke palačinke na malo ulja i ostaviti ih sa strane.
  1. Priprema punjenja:
  • Na malo ulja pirjati nasjeckani luk dok ne omekša, dodati piletinu i pržiti dok ne poprimi zlatnu boju.
  • Dodati nasjeckane gljive i češnjak, pa pirjati dok gljive puste vodu i ta voda ispari.
  • Uliti vrhnje za kuhanje, začiniti solju, biberom i začinima te kuhati još nekoliko minuta dok smjesa postane kremasta.
  • Maknuti s vatre i umiješati naribani sir.
  • Na svaku palačinku staviti 2-3 žlice nadjeva, zarolati ih i složiti u namašćeni pekač.
  • Preliti palačinke vrhnjem za kuhanje i posuti naribanim sirom.
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, dok sir ne dobije lijepu zlatnu koricu.
  1. Posluživanje:
  • Servirati toplo uz dodatak Sarajevskog kiseljaka kao osvježavajući napitak.

18.02.2025.

Zapečene slane palačinke

Na vrh
© 2025. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.