Žuta lemon curd

Kremast, opor i sladak = lemon curd!
Uživajte u jednostavnom domaćem receptu kreme od limuna.
Namažite ga na pogačice, palačinke, iskoristite u receptima za kolače, tartovima ili uživajte u njemu na kašiku.

Sastojci:
2 velika jaja
2 velika žumanjka
3⁄4 šolje granuliranog šećera
1⁄2 šolje svježeg soka od limuna
1 kašika limunove korice
Prstohvat soli
6 kašika hladnog neslanog maslaca, narezanog na kockice

Priprema:
Pripremite sve sastojke.
Iscijedite sok od limuna i naribajte kožicu koju ste prethodno oprali sa malo soda bikarbone i vode.
U manjoj posudi pjenasto izmiješajte jaja, žumanjke, šećer, limunov sok i koricu te so.
​​Koriteći metodu kuhanja na pari, neprestano miješajući kuhamo smjesu dok se ne zgusne dovoljno, oko 10 minuta. Smjesa će se još više zgusnuti kako se hladi.
Maknite s vatre i dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne rastopi i smjesa ne postane glatka.
Prebacite u hermetički zatvorenu posudu ili staklenku (staklo je najbolje), poklopite i stavite u hladnjak dok se potpuno ne ohladi, oko 2 sata, prije posluživanja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana.

20.08.2024.

Žuta lemon curd

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.