Galeta sa povrćem

Sarajevski kiseljak ti donosi savršeni recept za ljeto.

Sastojci

TIJESTO

  • 1 ½ šolja višenamjenskog brašna
  • ½ žličice košer soli
  • 10 kašika neslanog maslaca, hladnog
  • 4-5 kašika ledeno hladne vode

NADIJEV

  • 200 g svježeg kozjeg sira
  • 1 mladi luk narezan na trakice
  • ½ kašikice limunove korice
  • ½ kašikice soka od limuna
  • ½ kašikice soli
  • ¼ kašikice crnog bibera
  • 3 paradajza srednje veličine
  • ½ kašikice košer soli
  • ¼ kašikice crnog bibera
  • 1 jaje
  • svježe začinsko bilje

Priprema tijesta

  1. Brašno i sol pomiješti. Maslac nasjeckat na kockice i miješati sa brašnom rukama minutu-dvije dok ne počne da se povezuje. Dodavati postepeno vodu i miješati. U ovom trenutku bi se trebao početi oblikovati u loptu. Ako ne, dodajte ostatak vode dok ne postane.
  2. Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, oblikujte ga u disk i omotajte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje 1 sat ili preko noći.

  3. Izvadite ga iz friždera 10 minuta prije nego što budete spremni za razvijanje.

  4. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Ostavite ga sa strane.

Priprema smjese od kozjeg sira

  1. Stavite kozji sir, mladi luk, limunovu koricu, limunov sok, sol i biber u zdjelu. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.

Priprema paradajza

  1. Malu tepsiju obložite kuhinjskm papirom. Na vrh stavite kriške rajčice. Pospite ga sa soli i biberom. Ostavite da odstoji 10 minuta.

Sastavljanje

  1. Radnu površinu pospite s malo brašna. Razvaljajte tijesto za galette.

  2. Ravnomjerno rasporedite smjesu kozjeg sira preko tijesta za galete ostavljajući rub.

  3. Preko sira posložite narezane kriške paradajza. U redu je ako se preklapaju jer će se smanjiti dok se galeta peče.

  4. Rolajte strane tijesta tako da se preklapaju dok idete okolo i nabirate tijesto.

  5. Vanjsku koru premažite žumanjkom.

  6. Pecite 40-45 minuta ili dok korica ne porumeni.

  7. Prebacite galette na rešetku da se ohladi prije serviranja.

  8. Servirajte uz čašu Kiseljaka.

 

02.06.2023.

Galeta sa povrćem

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.