Galeta sa povrćem
Sarajevski kiseljak ti donosi savršeni recept za ljeto.
Sastojci
TIJESTO
- 1 ½ šolja višenamjenskog brašna
- ½ žličice košer soli
- 10 kašika neslanog maslaca, hladnog
- 4-5 kašika ledeno hladne vode
NADIJEV
- 200 g svježeg kozjeg sira
- 1 mladi luk narezan na trakice
- ½ kašikice limunove korice
- ½ kašikice soka od limuna
- ½ kašikice soli
- ¼ kašikice crnog bibera
- 3 paradajza srednje veličine
- ½ kašikice košer soli
- ¼ kašikice crnog bibera
- 1 jaje
- svježe začinsko bilje
Priprema tijesta
- Brašno i sol pomiješti. Maslac nasjeckat na kockice i miješati sa brašnom rukama minutu-dvije dok ne počne da se povezuje. Dodavati postepeno vodu i miješati. U ovom trenutku bi se trebao početi oblikovati u loptu. Ako ne, dodajte ostatak vode dok ne postane.
- Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, oblikujte ga u disk i omotajte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje 1 sat ili preko noći.
- Izvadite ga iz friždera 10 minuta prije nego što budete spremni za razvijanje.
- Zagrijte rernu na 200 stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Ostavite ga sa strane.
Priprema smjese od kozjeg sira
- Stavite kozji sir, mladi luk, limunovu koricu, limunov sok, sol i biber u zdjelu. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.
Priprema paradajza
- Malu tepsiju obložite kuhinjskm papirom. Na vrh stavite kriške rajčice. Pospite ga sa soli i biberom. Ostavite da odstoji 10 minuta.
Sastavljanje
- Radnu površinu pospite s malo brašna. Razvaljajte tijesto za galette.
- Ravnomjerno rasporedite smjesu kozjeg sira preko tijesta za galete ostavljajući rub.
- Preko sira posložite narezane kriške paradajza. U redu je ako se preklapaju jer će se smanjiti dok se galeta peče.
- Rolajte strane tijesta tako da se preklapaju dok idete okolo i nabirate tijesto.
- Vanjsku koru premažite žumanjkom.
- Pecite 40-45 minuta ili dok korica ne porumeni.
- Prebacite galette na rešetku da se ohladi prije serviranja.
- Servirajte uz čašu Kiseljaka.
02.06.2023.