Karamel jabuke

Savršene slatke jabuke idealne za desert uz čašu Sarajevskog Kiseljaka.

Sastojci

  • 10 srednjih jabuka

  • 10 ražnjića za jabuke

  • 500 gr karamel bombona

  • 4 kašike guste pavlake za šlag

  • Prstohvat soli

  • Zdrobljeni pereci/kikiriki/orašasto

Način pripreme

1. Ako koristite jabuke kupljene u prodavnici, prvo biste trebali ukloniti premaz od voska. Uronite jabuke u vruću vodu na nekoliko sekundi, a zatim ih protrljajte krpom da uklonite vosak. Jabuke dobro posušite. Uklonite peteljke i umetnite štapiće u vrh jabuka. Savjet: hlađenje jabuka pomoći će da se karamela brže stegne dok pripremate preljeve i topite karamel.

2. Pleh obložite papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Pripremite preljeve tako da budu spremni za upotrebu.

3. Zagrijte karamel, vrhnje i prstohvat soli na pari ili u mikrovalnoj pećii nekoliko minuta miješajući svakih 30 sekundi dok se karamela ne otopi i postane glatka.

4. Ohlađene jabuke uvaljajte u karamelu, umačući jabuke sa strane da se prekriju skoro do vrha. Pustite da višak kaplje nazad u posudu. Ostružite dno jabuke o ivicu posude kako se na dnu ne bi nakupilo previše karamele. Ako vidite da se u vašoj karameli počinje stvarati puno mjehurića zraka ili ako postane pregusta, lagano je zagrijte. Ako je karamela previše tečna, ostavite da se malo ohladi prije upotrebe.

5. Odmah nakon što umočite u karamel, uvaljajte jabuke u svoje preljeve ili ih po želji ostavite čiste. Ostavite u frižider najmanje 15 minuta ili dok se karamela ne stegne.

6. Servirajte ili poklonite najbližima.

02.10.2023.

Karamel jabuke

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.