Kremasta palenta sa pečenim gljivama i slanutkom

Sastojci

  • 1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • 1 1/2 kile gljiva po izboru, grubo natrganih

  • 1 konzerva slanutka, ocijeđena i osušena

  • 3 grančice svježeg timijan

  • 6 čehna bijelog luka, zgnječenih

  • so i crni biber

  • 1 prstohvat mljevene crvene paprik

  • 1 1/2 šolje instant palente

  • 3 kašike putera 

  • 1/2 šolje kelja ili baby špinata, nasjeckanog

  • 1 kašika grčkoj jogurta ili kremstog sira, burrata

Način pripreme

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. 

2. U plehu pomiješati maslinovo ulje, gljive, slanutak, timijan, bijeli luk i prstohvat soli, bibera i mljevene crvene paprike.

3. Prebacite u rernu i pecite 25-30 minuta. Povećajte toplotu na 220 stepeni, promiješajte gljive i slanutak, a zatim vratite u rernu i nastavite peći još 5-10 minuta dok ne postanu hrskavi. Pažljivo gledajte.

4. U međuvremenu napravite palentu. U srednjem loncu zakuhajte 4 šolje vode na srednjoj vatri. Polako umiješajte palentu, miješajući dok palenta ne bude mekana i gusta, oko 5 minuta. Umutite puter sa maslinovim uljem, keljom, miješajući oko 3 minuta. Ako se palenta previše zgusne, razrijedite s još vode.

5. Palentu podijelite u tanjire. Kašikom prelijte gljive i slanutak preko vrha. Dodajte kašiku grčkog jogurta ili neki drugi mliječni proizvod prema izbora (burrta bi bila odličan). Uživajte uz čašu ohlađenog Sarajevskog Kiseljaka.

02.10.2023.

Kremasta palenta sa pečenim gljivama i slanutkom

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.