Kremasta palenta sa pečenim gljivama i slanutkom
Sastojci
-
1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja
-
1 1/2 kile gljiva po izboru, grubo natrganih
-
1 konzerva slanutka, ocijeđena i osušena
-
3 grančice svježeg timijan
-
6 čehna bijelog luka, zgnječenih
-
so i crni biber
-
1 prstohvat mljevene crvene paprik
-
1 1/2 šolje instant palente
-
3 kašike putera
-
1/2 šolje kelja ili baby špinata, nasjeckanog
-
1 kašika grčkoj jogurta ili kremstog sira, burrata
Način pripreme
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
2. U plehu pomiješati maslinovo ulje, gljive, slanutak, timijan, bijeli luk i prstohvat soli, bibera i mljevene crvene paprike.
3. Prebacite u rernu i pecite 25-30 minuta. Povećajte toplotu na 220 stepeni, promiješajte gljive i slanutak, a zatim vratite u rernu i nastavite peći još 5-10 minuta dok ne postanu hrskavi. Pažljivo gledajte.
4. U međuvremenu napravite palentu. U srednjem loncu zakuhajte 4 šolje vode na srednjoj vatri. Polako umiješajte palentu, miješajući dok palenta ne bude mekana i gusta, oko 5 minuta. Umutite puter sa maslinovim uljem, keljom, miješajući oko 3 minuta. Ako se palenta previše zgusne, razrijedite s još vode.
5. Palentu podijelite u tanjire. Kašikom prelijte gljive i slanutak preko vrha. Dodajte kašiku grčkog jogurta ili neki drugi mliječni proizvod prema izbora (burrta bi bila odličan). Uživajte uz čašu ohlađenog Sarajevskog Kiseljaka.
02.10.2023.