Polagani burek

Ako i ti voliš burek na 100 načina, vrijeme je da pripremiš ovaj.

Sastojci

  • 500g mljevenog mesa

  • Crveni luk

  • Bijeli luk

  • Začini

  • Sarajevski kiseljak

  • Pečene ili obične jufke

  • Jaje

  • Pavlaka

  • Ulje

Način pripreme

1. 500G mljevenog mesa pomiješati sa 3-4 glavice sitno sjeckanog crvenog luka i par čehni bijelog. Začiniti vegetom, soli, biberom i crvenom paprikom. Dodati malo kisele vode i sve dobro izmiješati. Prodinstati 5-6 minuta.

2. Pripremiti tečnost za potapanje jufke. Koristila sam pečene jufke, ukoliko koristite obične preskočite ovaj korak. U veću posudu u koju vam može stati jufka, naspite toplu vodu, malo ulja i kisele vode.

3. Potopite jufku u tečnost s obje strane, pa je prebacite u tepsiju/posudu za pečenje premazanu maslacem. Na jufku rasporedite dio mesa, pa preklopite drugom jufkom. Ponovite postupak dok imate mesa a i jufke. Završite jufkom.

4. Nožem pažljivo isjecite pitu na kocke.

5. Napravite preliv od 1 jajeta, 2 kašike pavlake, 200/250ml kisele vode i malo soli. Umutite i prelijte preko isječene pite. Peći na 200C oko pola sata (prilagodite svojoj rerni).

6. Poslužiti uz Sarajevski kiseljak!

 

11.04.2023.

Polagani burek

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.