Polagani burek
Ako i ti voliš burek na 100 načina, vrijeme je da pripremiš ovaj.
![](/media/1299/polagani-burek-foto.jpg?crop=0.071698113207547168,0.34834905660377358,0.079245283018867921,0.33171657095980317&cropmode=percentage&width=920&height=520&rnd=133292255380000000)
Sastojci
-
500g mljevenog mesa
-
Crveni luk
-
Bijeli luk
-
Začini
-
Sarajevski kiseljak
-
Pečene ili obične jufke
-
Jaje
-
Pavlaka
-
Ulje
Način pripreme
1. 500G mljevenog mesa pomiješati sa 3-4 glavice sitno sjeckanog crvenog luka i par čehni bijelog. Začiniti vegetom, soli, biberom i crvenom paprikom. Dodati malo kisele vode i sve dobro izmiješati. Prodinstati 5-6 minuta.
2. Pripremiti tečnost za potapanje jufke. Koristila sam pečene jufke, ukoliko koristite obične preskočite ovaj korak. U veću posudu u koju vam može stati jufka, naspite toplu vodu, malo ulja i kisele vode.
3. Potopite jufku u tečnost s obje strane, pa je prebacite u tepsiju/posudu za pečenje premazanu maslacem. Na jufku rasporedite dio mesa, pa preklopite drugom jufkom. Ponovite postupak dok imate mesa a i jufke. Završite jufkom.
4. Nožem pažljivo isjecite pitu na kocke.
5. Napravite preliv od 1 jajeta, 2 kašike pavlake, 200/250ml kisele vode i malo soli. Umutite i prelijte preko isječene pite. Peći na 200C oko pola sata (prilagodite svojoj rerni).
6. Poslužiti uz Sarajevski kiseljak!
11.04.2023.