Sarma
Opće je poznato kako bake domaću sarmu rade po osjećaju. Sarajevski kiseljak je odlučio zapisati sve te sastojke i napraviti sjajan recept.
Sastojci
-
12 listova kupusa (u mom slučaju kiselog kupusa)
-
500g mljevenog mesa
-
1 srednja šolja riže
-
2 glavice luka
-
Par čehni bijelog luka
-
1 čaša Sarajevskog kiseljaka
-
Začini po želji (Pola kesice začina za sarmu, biber, vegeta, crvena paprika itd. )
Način pripreme
1. Listove kupusa dobro oprati, da sarma ne bude prekisela. Deblji dio listova odsjeći.
2. Pomiješati sve navedene sastojke, pa rasporediti meso na list. Umotati fino sa svih strana kao na videu i redati u tepsiju. Ponoviti proceduru dok ne potrošimo sve sastojke. Ukoliko želite male sarmice, svaki list popolovite na pola.
3. Kada napunimo tepsiju, pripremiti preliv od 2 kašike koncentrata od paradajza i pola čaše paradajz sosa, koji zalijemo sa vrućom vodom. Prelijemo sarmu, pa prekrijemo folijom. Peći u zagrijanoj rerni na 220C nekih 30 min. Pa skinuti foliju.
4. U međuvremenu pripremiti zapršku od kocke maslaca, kašike brašna, začina, vrhnja za kuhanje i vode. Preliti preko sarme i vratiti u rernu (bez folije) na jos 20-30 min na 180C, da se lagano krčkaju.
5. Poslužiti sa pavlakom i čašom Sarajevskog kiseljaka.
11.04.2023.