Tacosi sa slanutkom
Jeste li spremni za novi omiljeni recept?
Sastojci
Za pečeni slanutak:
- 1 konzerva slanutka
- 1 kašika neutralnog ulja
- 1 čajna kašika garam masale, mljevenog korijandera
- ½ kašikice kumina, paprike, kurkume
- ½ kašikice soli
Za tacose:
-
6 kukuruznih ili pšeničnih tortilja
-
½ šolje ljubičastog kupusa, nasjeckanog
-
¼ šolje crvenog luka, narezanog na kockice
-
1 avokado, narezan na ploške
-
1 limeta, izrezana na kriške
-
svježe peršunovo lišće
-
tahini dresing
Način pripreme
- Zagrijte rernu na 200ºC i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Slanutak isperite i ocijedite. Uklonite vanjsku kožicu.
- Raširite slanutak na jednu polovinu kuhinjske krpe. Prekrijte slanutak drugom polovinom. Nježno, ali čvrsto trljajte slanutak kako biste ga lakše osušili. Uklonite što više slobodnih ljuski (nije obavezno).
- Stavite slanutak u zdjelu. Dodajte ulje, začine i sol. Dobro promiješajte da se sjedini.
- Rasporedite slanutak u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje. Stavite lim za pečenje u rernu i pecite slanutak dok ne postane hrskav, oko 27 do 30 minuta.
- Izvadite pleh iz pećnice i stavite ga na rešetku. Slanutak potpuno ohladite prije nego što ga pohranite u hermetički zatvorenoj posudi na pultu do dva dana.
- Nakon što je slanutak pečen, kukuruzne tortilje zajedno zamotajte u veliki komad folije i stavite u još toplu pećnicu na 10 do 15 minuta.
- Tahini dresing ćete pripremiti tako što ćete pomiješati tahin, malo limunovog soka, maslinovog ulja i soli po okusu.
- Zagrijane tortilje izvadite iz pećnice. Položite ih ravno i na vrh svakog stavite pečeni slanutak, nasjeckani ljubičasti kupus, crveni luk, narezani avokado, malo soka od limete, svježe lišće peršuna i tahini dresing.
06.09.2023.