Tacosi sa slanutkom

Jeste li spremni za novi omiljeni recept?

Sastojci

 

Za pečeni slanutak:

  •  1 konzerva slanutka
  •  1 kašika neutralnog ulja
  • 1 čajna kašika garam masale, mljevenog korijandera
  • ½ kašikice kumina, paprike, kurkume
  • ½ kašikice soli

Za tacose:

  •  6 kukuruznih ili pšeničnih tortilja

  • ½ šolje ljubičastog kupusa, nasjeckanog

  • ¼ šolje crvenog luka, narezanog na kockice

  • 1 avokado, narezan na ploške

  • 1 limeta, izrezana na kriške

  • svježe peršunovo lišće

  • tahini dresing

Način pripreme

  1. Zagrijte rernu na 200ºC i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Slanutak isperite i ocijedite. Uklonite vanjsku kožicu.
  3. Raširite slanutak na jednu polovinu kuhinjske krpe. Prekrijte slanutak drugom polovinom. Nježno, ali čvrsto trljajte slanutak kako biste ga lakše osušili. Uklonite što više slobodnih ljuski (nije obavezno).
  4. Stavite slanutak u zdjelu. Dodajte ulje, začine i sol. Dobro promiješajte da se sjedini.
  5. Rasporedite slanutak u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje. Stavite lim za pečenje u rernu i pecite slanutak dok ne postane hrskav, oko 27 do 30 minuta.
  6. Izvadite pleh iz pećnice i stavite ga na rešetku. Slanutak potpuno ohladite prije nego što ga pohranite u hermetički zatvorenoj posudi na pultu do dva dana.
  7. Nakon što je slanutak pečen, kukuruzne tortilje zajedno zamotajte u veliki komad folije i stavite u još toplu pećnicu na 10 do 15 minuta.
  8. Tahini dresing ćete pripremiti tako što ćete pomiješati tahin, malo limunovog soka, maslinovog ulja i soli po okusu.
  9. Zagrijane tortilje izvadite iz pećnice. Položite ih ravno i na vrh svakog stavite pečeni slanutak, nasjeckani ljubičasti kupus, crveni luk, narezani avokado, malo soka od limete, svježe lišće peršuna i tahini dresing.

 

06.09.2023.

Tacosi sa slanutkom

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.