Zeljanica
Ukusna hrskava zeljanica.
Sastojci
-
300g brašna
-
malo soli
-
180g mlake vode
-
2 jaja
-
500g mladog sira
-
1 kašika kajmaka
-
špinat (količina po želji)
-
ulje
Način pripreme
- Umijesiti tijesto mikserom ili rukom.
- Ostaviti da "odmara" jedan sat a u međuvremenu pripremiti fil.
- Umutiti 2 jajeta, sol, oko 500g mladog sira i kašiku kajmaka.
- Oprati i isjeći špinat. (količinu stavite po želji, imajte na umu da špinat "ispuše" tokom pečenja pa nemojte štediti)
- Jufku izraditi rukama uz pomoć brašna, a podijeliti na 2 loptice,
- Svaku lopticu dodatno izraditi pa uz pomoć oklagije razvaljati što tanje možete.
- Premazati uljem i ostaviti da odstoje 20-30min kako bi se lakše razvukle.
- Razvući jufke što tanje možete, na kraje rasporediti sir i špinat pa umotati ka sredini. Uraditi s obje strane.
- Umotati u zvrk pa prebaciti u nauljenu tepsiju.
- Ponoviti postupak sa drugom jufkom i složiti pitu.
- Malo premazati uljem i peći u zagrijanoj rerni na 250C oko 20min.
- Preliti mješavinom vode, maslaca, kajamka i soli pa vratiti još u rernu da se zapeče.
- Poslužiti uz Sarajevski kiseljak.
06.03.2024.