Zeljanica

Ukusna hrskava zeljanica.

Sastojci

  • 300g brašna

  • malo soli

  • 180g mlake vode

  • 2 jaja

  • 500g mladog sira

  • 1 kašika kajmaka

  • špinat (količina po želji)

  • ulje

Način pripreme

  1. Umijesiti tijesto mikserom ili rukom. 
  2. Ostaviti da "odmara" jedan sat a u međuvremenu pripremiti fil.
  3. Umutiti 2 jajeta, sol, oko 500g mladog sira i kašiku kajmaka. 
  4. Oprati i isjeći špinat. (količinu stavite po želji, imajte na umu da špinat "ispuše" tokom pečenja pa nemojte štediti) 
  5. Jufku izraditi rukama uz pomoć brašna, a podijeliti na 2 loptice,
  6. Svaku lopticu dodatno izraditi pa uz pomoć oklagije razvaljati što tanje možete.
  7. Premazati uljem i ostaviti da odstoje 20-30min kako bi se lakše razvukle. 
  8. Razvući jufke što tanje možete, na kraje rasporediti sir i špinat pa umotati ka sredini. Uraditi s obje strane.
  9. Umotati u zvrk pa prebaciti u nauljenu tepsiju. 
  10. Ponoviti postupak sa drugom jufkom i složiti pitu. 
  11. Malo premazati uljem i peći u zagrijanoj rerni na 250C oko 20min. 
  12. Preliti mješavinom vode, maslaca, kajamka i soli pa vratiti još u rernu da se zapeče. 
  13. Poslužiti uz Sarajevski kiseljak.

06.03.2024.

Zeljanica

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.