Punjene tikvice

Idealno jelo nakon prazničnih veselja uz dodatak Sarajevskog kiseljaka.

Sastojci

  • 1 luk

  • 1 crvena paprika 

  • 5-6 šampinjona 

  • 250g piletine

  • Začini po želji

  • 100ml vrhnja za kuhanje 

  • 3 tikvice 

  • kajmak po želji

Način pripreme

  1. Prvo pripremamo punjenje. Sitno isječemo luk, crvenu papriku 5-6 šampinjona, i oko 250g piletine.

  2. Prepržimo na malo maslinovog ulja i dodamo začine po želji

  3. Dodamo 100ml vrhnja za kuhanje da poveže smjesu

  4. Tikvice (u mom slučaju 3) operemo, posušimo pa nožem rasječemo uzduž.

  5. Uz pomoć kašike izdubimo tikvice, tako da dobijemo kao čamce.

  6. Posolimo i pobiberimo pa napunimo smjesom

  7. Pečemo u zagrijanoj pećnici na 200C oko 20-25min (ako su tikvice deblje možemo dodati preko foliju da bi bili sigurni da će se tikvice ispeći).

  8. Na svaku tikvicu stavimo rendani sir, u mom slučaju kačkavalj i vratimo u pećnicu da se zapeče.

  9. Kao bonus dodati kajmak koji se idealno slaže sa ovom kombinacijom. 


    Prijatno!



26.01.2024.

Punjene tikvice

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.