Punjene tikvice
Idealno jelo nakon prazničnih veselja uz dodatak Sarajevskog kiseljaka.
Sastojci
-
1 luk
-
1 crvena paprika
-
5-6 šampinjona
-
250g piletine
-
Začini po želji
-
100ml vrhnja za kuhanje
-
3 tikvice
-
kajmak po želji
Način pripreme
-
Prvo pripremamo punjenje. Sitno isječemo luk, crvenu papriku 5-6 šampinjona, i oko 250g piletine.
-
Prepržimo na malo maslinovog ulja i dodamo začine po želji
-
Dodamo 100ml vrhnja za kuhanje da poveže smjesu
-
Tikvice (u mom slučaju 3) operemo, posušimo pa nožem rasječemo uzduž.
-
Uz pomoć kašike izdubimo tikvice, tako da dobijemo kao čamce.
-
Posolimo i pobiberimo pa napunimo smjesom
-
Pečemo u zagrijanoj pećnici na 200C oko 20-25min (ako su tikvice deblje možemo dodati preko foliju da bi bili sigurni da će se tikvice ispeći).
-
Na svaku tikvicu stavimo rendani sir, u mom slučaju kačkavalj i vratimo u pećnicu da se zapeče.
-
Kao bonus dodati kajmak koji se idealno slaže sa ovom kombinacijom.
Prijatno!
26.01.2024.